twee technieken

Twee manieren om een tekening te maken: ‘rendering’ met grafietpotlood, waardoor je een driedimensionaal beeld kunt suggereren en een opzet met strakke inktlijnen, waarbij je met arcering diepte creëert. De eerste is naar mijn gevoel gemakkelijker te doen, maar de tweede vind ik vaak mooier – het contrast van de zwarte inkt op het papier levert een indringender beeld op.

Deze is naar een tekening van April Solomon gemaakt.

En deze is nagemaakt naar een tekening van Ernest Howard Shepard, de tekenaar van Winnie the Pooh. Het origineel komt uit The wind in the willows, een van de favoriete boeken uit mijn kindertijd. Dit stijltje vind ik geweldig. Het is vrij en los en oogt zelfs enigszins slordig, maar alle lijnen staan op de juiste plek en je interpreteert het beeld altijd meteen als een verhaaltje.

Samen met Paulus en de eikelmannetjes van Jean Dulieu was De wind in de wilgen een van de boeken die ik eindeloos bleef lezen – in beide gevallen vooral om het schitterende tekenwerk. Het boek van Jean Dulieu heb ik van Linda opnieuw cadeau gekregen. Ik zal daaruit ook eens wat natekenen.

Deze stijl roept bij mij altijd het “ik wou dat ik dat ook kon”-gevoel op…

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s