Valentin Louis George Eugène Marcel Proust

Ik ben Op zoek naar de verloren tijd van Marcel Proust aan het herlezen. Tijdens mijn studiejaren, lang geleden, ben ik eraan begonnen – in het Frans. Nou kan ik redelijk tot goed Frans lezen, maar juist daarom was ik me er steeds terdege van bewust dat allerlei subtiliteiten aan mij voorbijgingen. Een paar jaar geleden ben ik er opnieuw aan begonnen. Voor €0,99 heb je het complete werk in het Frans op je e-reader. Ik kon alles volgen, nog steeds, maar het gevoel dat ik iets essentieels miste stak opnieuw de kop op.

Van Linda heb ik dit jaar de nieuwe complete uitgave gekregen, in de vertaling van Thérèse Cornips. Cornips werk is prachtig van taal. De lange, meanderende zinnen blijven altijd leesbaar en doen nergens onnatuurlijk of gezocht aan. Ik heb het gevoel dat ik nu werkelijk Prousts wereld betreed.

Zeven delen, 1.3 miljoen woorden, tegen de 4000 bladzijden… als je van dikke boeken houdt, heb je hier een goeie aan. Laat je vooral niet aanpraten dat het een ‘moeilijk’ boek is. Integendeel. De Recherche lezen is gemakkelijk. En meeslepend. En zeer geestig. In de woorden van Nabokov: “Een reusachtig en toch buitengewoon lichtvoetig en transparant werk”.

Dit is een schets die ik gemaakt heb naar een foto. Uit deze serie portretten stamt ook een van de bekendste, Proust poserend met zijn wijsvinger bedachtzaam langs de kaak, de hand onder zijn kin, een houding die hij op meer portretten aanneemt. Hij was niet alleen een briljant schrijver, hij was ook een ware poseur.

Categorieën:Geen categorie

3 replies

  1. Mooie schets! En idd: het is goed leesbaar. Ook de vertaling van Hof/Haan is prachtig, meer van deze tijd dan Cornips (maar beperkt, want slechts een deel van de cyclus). En als je de humor in de Recherche kan interesseren, en je beheerst goed de taal: lees dan de net uitgekomen editie Proust et le rire van uitgeverij Brill/Rodopi, met daarin ook mijn 22 variaties op de openingszin.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s