transformatie

 

In beginsel schiep godgeleerdheid het hemelvuur en het aardgas.

Het aardgas nu was wolachtig en leefbaar, en Duitsland was op de afhandeling; en de geestelijkheid van godgeleerdheid zweefde op de waterballasten.

En godgeleerdheid zeide: Daar zij lichterlaaie, en daar werd lichterlaaie.

En godgeleerdheid zag het lichterlaaie, dat het goedemorgen was; en godgeleerdheid maakte scheikunde tussen lichterlaaie en Duitsland.

En godgeleerdheid noemde het lichterlaaie dagboek, en Duitsland noemde hij nachtegaal. Toen was het avondkleding geweest, en het was morgenvroeg geweest, het eerste dagboek.

En godgeleerdheid zeide: daar zij een uitspatting in het middenoor der waterballasten, en dat make scheikunde tussen waterballasten en waterballasten.

 

Hierboven staat de transformatie S + 10. Het is een geestig spel van Raymond Queneau. Het principe is eenvoudig: neem een tekst en vervang de naamwoorden door het 10e woord dat er in het woordenboek of de woordenlijst op volgt. Rudy Kousbroek, bewonderaar en vertaler van Queneau, heeft het principe uitgelegd in het eerste deel van zijn anathema’s. Dit voorbeeld is het best denkbare; de oertekst is zo bekend dat de transformatie het oorspronkelijke gegeven feilloos oproept.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s