The realism challenge

Een paar maanden geleden kreeg ik van Linda het boekje The realism challenge van Mark Crilley cadeau. Daarin beschrijft hij hoe je tot realistisch tekenwerk komt.

Mark Crilley The realism challenge richarddelaporteblog

Ik heb een aantal van die realistische tekeningen gemaakt. De bezigheid van het tekenen zelf was daarbij een rustgevende activiteit, een soort meditatie bijna: ik hoefde niet na te denken, alleen maar aandachtig te kijken en mijn handen over het papier te laten gaan. Het is een goede oefening in geduld ook – als je snel resultaat wilt zien, is dit beslist niet de stijl die je moet navolgen.

Hier een paar tekeningen:

Deze diashow vereist JavaScript.

Je moet veel tijd inversteren: over een enkel werkstuk doe je zo’n 8 tot 15 uur. Aan de ene kant is dat prettig. Je bent langere tijd afgesloten van alles en dat kan uiterst aangenaam zijn. Aan de andere kant heb je niet altijd zoveel tijd beschikbaar en betekent het dat je de start van een nieuw project gaat uitstellen tot je er de uren vrij voor hebt.

Onderstaande (grote) potloodtekening heeft me zo’n 15 tot 18 klokuren gekost:

poppenkop richarddelaporteblog

Het is daarom dat ik ook in andere stijlen blijf tekenen. Veel urban sketchers gebruiken technieken om binnen een uur of twee tot vlotte, sprekende schetsen te komen.

Onderstaande tekening is zo’n ‘snelle’ schets. Linda en ik hebben bij kasteel Doorwerth met Kensi gelopen, zoals we dat vaak doen. Het was een rustige herfstdag met zacht en zonnig weer. Na de wandeling hebben we koffie gedronken en daarbij een punt appeltaart met slagroom gedeeld in De Zalmen, de uitspanning die in de voormalige stallen gehuisvest is. Alleen wij waren er, met twee andere wandelaars en hun hond.

de zalmen koffie en appeltaart richarddelaporteblog

De Zalmen, dinsdag 3 oktober 2017, 12.00 uur

Op tafel Kensi’s waterflesje en drinkbakje…

Categorieën:tekening

1 reply

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s